Ürüne Göre Soğuk Depo Çeşitleri

Gıda ürünlerinin farklı depolama sistemleri vardır. ürün cinsine göre sıcaklık ve nem oranları da değişir. Ürünlerin ilk günkü gibi kalmasını ve en az ürün kaybını istiyorsak mutlaka ürünleri saklama koşullarına uymalıyız, Örneğin patates: patates kimyası gereği çok uzun süre depolamaya uygundur. Patates ve soğan 40 bitkilerdir topraktan çıkarıldıktan sonra depolama öncesi mutlaka kurtulması gerekir . Patateslerin depoyu alınmadan önce çürük ve Yaralı olanların ayrılması gerekir ve daha sonra tohumluk ile satılacak olanların ayrılması tohumluklar 2 ile 4 derece arasında saklanırken diğer satılacak ürünlerin saklama ısıları 4 ile 10 derece arasında olmalıdır,
 
Soğuk depoilardaki sıcaklık ve rutubet kontrolü kadar karbondioksit kontrolü de bir o kadar önemlidir ,
 
Ürün piyasaya sürülmeden önce soğuk Depoidan çıkarılmadan günlük 10 derece olarak  ısı artırılmalıdır  Böylece patateste yoğuşma olmazsa engellenir. 
 
Depolarda soğan saklamak  ise  patateste olduğu gibi önce kurutulmalı ve daha sonra olgunlaşması beklenmelidir. Olgunlaşma süresi bittikten sonra soğanlar odaya alınmalı ve sıcaklık her gün 1 derece düşürerek depo sıcaklığı yavaş yavaş Soğanlı koruyacak olan sıcaklığa getirilmelidir. Soğan 0 derece ile  2 derece arasında 10 aya kadar firesiz saklanabilir.
 
 
Et ve et ürünlerinin saklanması.
 
Et ve et ürünleri tavuk ve balığa göre işlenmesi ve depolanması daha kolaydır. Etin fire vermeden taze olarak saklanması çok önemlidir. Bu nedenle sistemi ve kapasitesinin doğru Dizayn edilmesi gerekir.
Et karkas halinden ayrılık parça et haline getirilerek vakumlu paketleme ile  2 ay taze olarak soğuk depolarda dondurulmadan saklanabilir. 
 
 
Balık ve  su ürünlerinin soğuk hava depesui 'da saklanması.
 
Dünya denizlerinde  çok çeşitli balık  bulunmakta  avlanma  teknikleri sayesinde  çok fazla miktarda   yakalanan balıklar  bir o kadar hızlı bir şekilde de  korumaya alınması gerekmekte. Bunun için temizleme ayırma  veya  işleme  sisteminin  hemen ardından  soğutulması  gerekmektedir. Etin zarar görmemesi için doğru sıcaklık oldukça önemlidir. Çabuk bozulabilir bir gıda olan balığın işlenmesinde glaze işlemi önemli bir yer tutmaktadır. Temizleme ve ayrılma işleminden geçirilmiş balıklar eksi 40 derece de şoklanarak çekirdek sıcaklığı minimum eksi 18 dereceye düşürülmelidir. Dondurulmuş ve gloss ezilmiş balıklar özel vakum torbaları içerisinde vakumlanmalı veya streç ile sarılarak depoya kaldırılmalıdır,
 
 
Tavuk ve tavuk ürünlerinin  soğuk oda da saklanması
 
Özel çiftliklerde üretilen tavuklar  Kesim ve temizleme işleminden sonra  2 saat içerisinde  artı 2 derecede soğutulmuş ve paketlenmiş olmalıdır. İçlerinden numune alınarak  sağlık kontrolünden geçen ürünler  Satışa hazır hale gelir. Beyaz et kırmızı ete göre bozulmaya karşı çok hassastır. Bu nedenle kesimden soframıza  gelene kadar  depolama sıcaklığı kontrol altında tutulmalıdır.
 
 
Unlu mamüllerin  soğuk odaida saklanması 
 
Unlu ürünlerin saklanmasında iki seçenek vardır.
 
Birinci seçenek pişirilerek fırından çıkan ürünler ön soğutma yapılarak ısısı ortam ısısına dönüştükten sonra paketlenir şoklanarak  -18 odalarda saklanır.
 
İkinci seçenek ise  gün boyu taze Pişmiş olarak istenen ürünlerde hamurun Fermantasyon eyleminin geciktirerek Soğutmai uygulanır bu şekilde  hamurun  aksiyonu yavaşlayarak  daha uzun süre kalması sağlanır.
 
 
Süt ve süt ürünlerinin  soğuk odada saklanması.
 
Sağım yapıldıktan sonra  süt   belirli bir sıcaklığa kadar kaynatılmalı ve hızlı bir şekilde tutulmalıdır. Buradaki amaç mikroorganizmanın ölmesini sağlamaktır, 2 ila 4 derece arasında 6 ay saklanabilir. Sütten üretilen ürünler ise  üretim işleminden sonra 2 ila 5 derece arasında 1 yıl saklanabilir.
 
 
Elmanın  soğuk odada saklanması.
 
Bazı meyvelerin soğuk odailarda saklanması yetmiyor bunun için özel olarak hazırlanmış sistemler gerekiyor. Elmada bunların başında gelen meyvelerden elmanın tazeliğini tadını ve özelliğini bozmadan saklamak için atmosfer kontrollü Soğuk Odalar gerekiyor. Atmosfer kontrollüi odalar oksijeni minimum seviyeye getirerek karbondioksit oranını bir miktar artırarak elmanın solumunu yavaşlatıyor. 
 
 
Üzümün soğuk odaida saklanması.
 
Uzun süre Soğuk Odalar da  saklanacak ürünler  hasattan hemen sonra    en soğutma odalarına  alınarak  Isısı  düşürülen  ürünler     depolanacak  odaya alınmalıdır. Üzümler  hasattan sonra   şeker oranları farklı oldukları için  soğuma dereceleri  farklılık gösterebilir   oda sıcaklığı kontrol altında tutulmalıdır. Üzüm 10 derece sıcaklıkta  polietilen torbalar içerisinde    3 ay sorunsuz saklayabilirsiniz.
 
 
Narenciye  soğuk odaida saklanması
 
Hasadı yapılan narenciye ön soğutma odasında soğutularak depolanacak odaya alınmalı % de 85 ile % 90 nem aralığında limon 10-12 derecede greyfurt  8.10 derecede portakal 4 ile 6 derece atmosfer kontrollü odalarda 3 ile 9 ay gibi süre saklanabilir.
 
 
Armudun soğuk odaida saklanması
 
Armutla elma gibi  solunumunu sürdürme özelliğine sahiptir. Elmada olduğu gibi aynı şartlarda muhafaza edilmeli mutlaka atmosfer kontrollü soğuk odaya konulmalıdır. Armudun yapısı diğer meyvelere göre  depolarda   uzun süre   saklanmaya  uygundur. Atmosfer kontrollü soğuk depoda 2 ila 4 derece arasında  1 yıl muhafaza edilebilir.
 
 
Muzun soğuk odaida saklanması.
 
Muz tropikal bölgede yetişen hassas bir meyvedir. Uzun süre muhafazası ve saklanması için özel şartlar gerekmektedir. Yüksek hava debisi sıcaklık nem ve etilen kontrolünün yapıldığı bir ortamda kalması gerekir. Bir nevi atmosfer kontrollü oda diyebiliriz.
Muz yeşil olduğu dönemde hasat yapılır özel suda yıkandıktan sonra  12 ile 15 derece arasında değişen  sıcaklık ile  100'de 85 ile %90 nemin sağlandığı ortamla ortamda muhafaza edilir muzun solunum hızı diğer meyvelere göre oldukça yüksektir.
 
Muz solunum sırasında etilen salgılar, bu da muzun olgunlaşması açısından  oldukça önemlidir. Soğuk depoi içerisinde biriken etilen temizlenmediği sürece muzu uzun süre muhafaza edemeyiz mutlaka etilen temizleyici ile etilen temizlenmelidir. Muz uzun süre depolamaya uygun bir ürün değildir. Yeşil olarak 6 veya 7 hafta olgunlaşma sürecinde ise 1 haftada tüketilmelidir.

WhatsApp chat
WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı