Soğuk odalarda küf sorunu

Soğuk odalarda küf sorunu

 

Küfün genellikle mevsimsel bir sorun olduğu düşünülür ve birçok ev sahibi, hava soğuk olduğunda küf sorunlarının ortadan kalktığını düşünür. Ancak sıcaklık küfün büyüme şeklini etkilese de bu yıl boyu süren bir sorundur.

İç mekan yüzeylerinde oluşan küf, evinize zarar verebilir ve sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Kış aylarında bile evinizde küfün nasıl ve nerede büyüyebileceğini bilmek önemlidir.

En çok sorulan 9 kış küfü sorusunun yanıtlarını öğrenmek için okumaya devam edin.

 

1. Soğuk havalarda küf oluşabilir mi?

 

Kısa cevap evet. Küfün büyümesi üç şeye ihtiyaç duyar: yeterli nem, yeterli besin kaynağı ve doğru sıcaklık. Ancak birçok insanın düşündüğünün aksine küf yalnızca sıcak ortamlarda oluşmaz.Farklı küf türleri farklı koşullar altında gelişir ve bazı küflerin kış aylarında diğerlerinden daha fazla büyüme olasılığı vardır. Her küf türü, büyüme için minimum ve maksimum sıcaklık aralıklarına sahiptir; birçok mantar türü, 60 ila 80 Fahrenheit derece arasındaki ortamlarda gelişir . Ne yazık ki küf oluşumu için doğru sıcaklık koşulları aynı zamanda konforumuz için de idealdir ve bu parametreler dahilinde kalmak için evlerimizi ısıtma veya soğutma eğilimindeyiz.

 

2. Kışın ne tür küfler oluşabilir?

 

Kış küfünün en yaygın türleri şunlardır:

, türlerinin tümü yaygın bitki patojenleri olan bir mantar cinsidir. Özellikle nem mevcut olduğunda, soğuk sıcaklıklarda gelişir. Tipik olarak gri veya siyah görünür ve iç mekanda büyüdüğünde küvetler, duş perdeleri ve banyo paspasları veya bodrum duvarları gibi nemli ortamlarda bulunma eğilimindedir.

 

Cladosporium cinsi en yaygın iç ve dış mekan küf türlerinden bazılarını içerir. 4 santigrat dereceye (39,2° Fahrenheit) kadar düşük sıcaklıklarda hayatta kalabilir. Bu cins içindeki türler farklı görünür, ancak iç mekanlarda en yaygın olarak bulunan türler genellikle kahverengi ila siyahımsı kahverengi veya yeşilimsi gri renktedir.

 

Penicillium türleri 7 ila 35 santigrat derece (44,6 ila 95° Fahrenheit) arasındaki sıcaklıklarda hayatta kalır, dolayısıyla bu küfler genellikle her mevsimde bulunur. Diğer yaygın iç mekan küfleri gibi nemli koşullarda gelişir ve genellikle nemli yapı malzemeleri, halılar, şilteler ve döşemeli mobilyalar üzerinde bulunur.

 

3. Kışın küf ölür mü?

 

Soğuk hava küfü öldürmez. Küf Sorunu, doğru koşulları bekledikten sonra yayılmaya başlamaları anlamında fırsatçıdır.

Aşırı sıcaklıklar küfü öldürmez ancak etkisiz hale getirebilir. Sıcaklık donma noktasının altına düştüğünde bile küf sporları ölmez; sadece hareketsiz hale gelirler ve sıcaklık yükselir yükselmez çoğalmaya ve yeniden büyümeye başlarlar.

Bu nedenle tek başına sıcaklığı kontrol etmek küf problemlerinizi çözmez. Küfü evinizden çıkarmanın ve yeniden ortaya çıkmasını önlemenin anahtarı, nem seviyelerini kontrol etmek ve nem oluşumunu önlemektir.

 

4. Kışın pencerelerde neden küf oluşur?

 

Sonbahar ve kış ayları yağış ve çiy getirir ve evlerimizdeki pencere camları gibi nem toplayan yüzeyler küfün genişleyip büyümesi için ideal yerlerdir.

pencerede yağmur

Sıcak havanın soğuk bir yüzeye çarpması sonucu oluşan yoğuşma nedeniyle kışın pencerelerin üzerinde ve çevresinde nem toplanır. Kış aylarında sıcaklık düştüğünde evinizdeki sıcak hava, pencere camlarınızın soğuk camıyla temas ederek su buharı biriktirir ve pencerelerinizin etrafında nem birikmesine neden olur. Bu nedenle soğuk aylarda nem ve bazen küf pencerelerin etrafında birikme eğilimindedir.

 

5. Küf alerjileri kışın geçer mi?

 

Küf alerjileri yaygındır ve hapşırma ve burun akıntısı, öksürük, gözlerde, burunda, boğazda veya ciltte kaşıntı ve gözlerde sulanma gibi çeşitli hoş olmayan semptomlara neden olabilir. Küf , küf alerjisi olan astım hastalarında da astım krizlerini tetikleyebilir . Birçok kişi sıcaklık düştüğünde alerji semptomlarının azaldığını fark eder.

 

Ne yazık ki, küf alerjisi olan kişiler , uzun süre kapalı alanda kalma olasılıklarının daha yüksek olduğu kış aylarında genellikle daha fazla semptom yaşarlar. Küf alerjileri, kanallarınızda ve diğer yerlerde biriken küf sporlarının havaya yayılmasına neden olabilecek iç mekan ısısıyla daha da kötüleşebilir.

 

6. Kışın küf oluşumunu nasıl önlersiniz?

 

Kış aylarında küf oluşumunu ve yayılmasını önlemek için evinizde yapabilecekleriniz; Bu stratejiler aynı zamanda küf alerjilerinin önlenmesine ve iyileştirilmesine de yardımcı olacaktır:

Evinizin her yerinde nem oranını her zaman %50'nin altında tutmaya çalışın.

Suyun toplanmasını önlemek için boruları inceleyin ve tesisat sızıntılarını mümkün olan en kısa sürede giderin.

Banyolarda ve mutfağınızın nemin biriktiği alanlarında küf öldürücü temizleyiciler kullanın.

Pencerelerin, lavaboların veya ıslanma eğiliminde olan diğer yerlerin yakınında halı veya kilim bulundurmaktan kaçının.

Hava kanallarınızı kontrol edin ve fırınınızdaki filtreleri düzenli olarak değiştirin.

Duş veya banyo sırasında daima havalandırma fanı kullanın.

Toplanan döküntülerde nemin birikmesini önlemek için oluklarınızı düzenli olarak temizleyin.

Eski geri dönüştürülmüş malzemelerden, gazetelerden ve neme maruz kalmış döşeme veya kumaşlardan kurtulun.

 

7. Küfe maruz kalmanın sağlık açısından sonuçları nelerdir?

 

Sporlar ıslak veya nemli yüzeylere yerleşip büyümeye başladığında iç mekandaki küfler insan sağlığı için risk oluşturabilir . Küfler, sporlar solunduğunda veya dokunulduğunda hoş olmayan ve hatta tehlikeli semptomlara neden olabilecek çeşitli alerjenler ve tahriş edici maddeler üretir. Bu belirtiler maruziyetten hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi bazı durumlarda gecikmiş de olabilir.

Küfe maruz kalmanın en yaygın sağlık riskleri ve belirtileri şunlardır:

Burun tahrişi ve hapşırma

Göz tahrişi

Deri döküntüleri

Boğaz tahrişi

Solunum sorunları

Astım atakları

 

8. Küf genellikle nerede oluşur?

 

Küfler, çevrenin tamamen doğal bir parçası olan mantar oluşumlarıdır. Küf türleri, nem ve oksijenin bulunduğu hemen hemen her yerde bulunabilir; toprak veya bitkiler gibi dış ortamlarda, ölü veya çürüyen maddelerde gelişebilir.

 

Küfler ayrıca ıslak veya nemli kapalı alanlarda da sıklıkla bulunur. İç mekan küfünü bulabileceğiniz en yaygın yerler şunlardır:

 

Pencerelerdeki, çatılardaki veya borulardaki sızıntıların etrafında

Su baskını veya nem birikiminin meydana geldiği yerler

Toz içinde

Boyalarda, duvar kağıdında veya alçıpanda

Halılarda, kumaşlarda veya döşemelerde

Yalıtım malzemesinde

Kağıt ürünleri üzerinde

Kapalı bitki saksılarının içinde veya çevresinde

Bazı durumlarda küfün görülmesi ve tanımlanması kolay olabilir. Ancak konumu nedeniyle görünmeyebilecek gizli küfün farkında olmak önemlidir . Görünür herhangi bir küf belirtisi görmüyorsanız, toprak veya küf kokusu alıyorsanız, evinizde yakın zamanda su hasarı oluştuysa veya sağlık sorunları yaşıyorsanız yine de sorunu tanımlayabilirsiniz.

 

9. Kış küfünden kendi başınıza kurtulmak mümkün mü?

 

Kapalı ortamda tüm küf  sorunundan kurtulmak mümkün değildir. Bazı sporlar her zaman havada kalacak veya evdeki tozda bulunacaktır. Ancak yüzeye yerleşen ve büyümeye başlayan küflere mümkün olduğu kadar çabuk müdahale edilmelidir.

küf temizliğini bir ev sahibinin veya bina sahibinin bir profesyonelin yardımı olmadan yapması gerekip gerekmediği aşağıdakilere bağlıdır: 

1) küflü alanın boyutu (10 metrekareden az)

, 2) herhangi bir su hasarının boyutu bölgeye gidin ve herhangi bir kirli su bulunup bulunmadığı, 

3) evinizde çalışması için yüklenici tutmayı planlıyorsanız,

 4) HVAC sisteminizin küfle kirlendiğinden şüpheleniyorsanız ve

 5) herhangi bir küfünüz varsa sağlık kaygıları.

 

Kış küfünden kendiniz kurtulmayı seçerseniz, resmi küf temizleme yönergelerini sıkı ve dikkatli bir şekilde takip etmeniz ve hem kendinizin hem de başkalarının güvenliğini korumak için her türlü önlemi almanız önemlidir.

 

duvardaki kalıp

Küfün büyümesi için doğru sıcaklık, nem koşulları ve besin kaynağına ihtiyacı vardır. Oda sıcaklığı koşulları ve kağıt, karton, ahşap ve tavan döşemeleri gibi organik malzemeleri evinizden çıkarmak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle küfün yayılmasını önlemenin en iyi yolu nemi kontrol etmektir . Nem seviyelerini test etmek için nem gidericiler ve bir ölçüm cihazı kullanmak, nemin birikmesini durdurmaya ve pencerelerin etrafında küflenmeyi önlemeye yardımcı olacaktır.

 

WhatsApp chat
WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı